Finity Mirror​

 

07/08/2021

online & Brussels (BE)

Een boom naast de Ter Kamerenabdij in Brussel wordt ondersteund door metalen kabels. Het lijkt wel alsof de boom in bedwang gehouden wordt en op die manier verhinderd wordt om haar natuurlijke vorm aan te nemen. We zien een getuige van een aan banden gelegde natuur en een wereld van een inverse logica. In plaats van het bouwen van steden en civilisatie in de natuur zijn we op het punt gekomen waarbij we kleine eilandjes van natuur in het betonnen landschap haast claustrofobisch inklemmen.

Plantsoenen worden aangelegd voor recreatieve en decoratieve doeleinden, de aanwezigheid van bomen als natuurlijk airco systeem in steden wordt aangeprezen in het licht van de jaarlijks stijgende temperaturen. We benaderen de aanwezigheid van natuur in de menselijke infrastructuur heel instrumenteel: het levert een verhoogde levenskwaliteit op. Maar de omringende natuurlijke ruimte verwordt de door ons omringde natuurlijke ruimte. Wie verdwijnt in wie? 

‘Finity Mirror’ is een naïeve poging om de boom deels onzichtbaar te maken en te laten versmelten met zijn opmgeving. De spiegel die een deel van de stam omsluit, vang het licht en maakt de omgeving troebel. De spiegel toont noch stad, noch natuur, maar is in de eerste plaats een afspiegeling van verwrongen relaties in een stadslandschap.

CREDITS

concept: Kevin Trappeniers

dramaturgy: Elisa Demarré

image editing: Pieter Dedoncker

production: Stray Light vzw

in collaboration with: C-TAKT

supported by: Flemish Government

PARTNERS

c-takt-groot-klein-website-zonderhulplij
Flanders_verticaal.jpg