top of page

Sólarhringur

12/2022

groepstentoonstelling 'Jæja'

SIM (de vereniging van IJslandse beeldende kunstenaars)

IJsland

Tegen de achtergrond van een enorm landschap wijzen drie bescheiden kunstwerken op de menselijke aanwezigheid door leegte en afwezigheid te tonen als een ruimte voor mogelijkheden en hoop. Het gebruikte materiaal is vulkanische as van de uitbarsting van de Eyjafjallajökull in 2010, zowel giftig als vruchtbaar. Het bedrag dat voor elk werk wordt gebruikt, is een realistische schatting van de stoffelijke resten in kg van de kunstenaar na zijn vermeende toekomstige crematie. De drie vormen zijn op drie verschillende locaties discreet aan het landschap opgelegd. 

De eerste is een cirkel, een  manifestatie van eenheid en de cyclische aard van het bestaan. De tweede is het wiskundige symbool van een 'lege verzameling': een unieke verzameling zonder elementen erin, maar filosofisch gezien altijd 'iets'. De derde zijn menselijke voetstappen: achtergelaten indrukken, richtingaanwijzingen en te volgen of af te leiden sporen. Deze beeldende werken bevinden zich respectievelijk in een met mos bedekt lavaveld en bij twee smeltende uiteinden van terugtrekkende gletsjers. De sculpturen reflecteren op de tijdelijkheid van de mens in het universum en de kwetsbaarheid van het menselijk bestaan in vergelijking met de kracht van de natuur. Niet-spectaculaire, kleinschalige kortstondige werken gericht op het langzaam veranderen van perceptie en het vergroten van het bewustzijn over onze relatie tot de natuurlijke wereld.

Dit werk is gemaakt voor en getoond op de groepstentoonstelling 'Jæja' bij SIM (The Association of Icelandic Visual Artists) in Korpúlfsstaðir, Reykjavik, IJsland.

CREDITS

concept & uitvoering: Kevin Trappeniers

dramaturgie: Elisa Demarré

productie: Stray Light vzw

funding door: de Europese Unie - uitgevoerd door het Goethe Institut

met steun van: Vlaamse Overheid, deAuteurs

met dank aan: SIM (The Association of Icelandic Visual Artists), C-TAKT

PARTNERS

c-takt-groot-klein-website-zonderhulplijnen-02.jpg
Flanders_verticaal.jpg
Logos 1_1.png
deAuteurs_logo1_compleet_rgb_lowres_edit

Disclaimer: Dit werk is tot stand gekomen met financiële steun van de Europese Unie. De standpunten die hierin worden geuit, kunnen op geen enkele manier worden opgevat als de officiële mening van de EU.

bottom of page