top of page

​Wild at Heart

 

31/08/2021

online & Vorst, Brussel (BE)

Het Marais / Moeras Wiels ontstond toen een bouwproject vertraging opliep vanwege de financiële crisis in 2008. Geleidelijk aan vulde de bouwput zich met water en ontstond een biotoop met een belangrijke ecologische waarde voor de stad. Het gebied werd uiteindelijk van de projectontwikkelaar JCX overgekocht door het Brussels Gewest. Het moeras zou behouden blijven, al liggen er nog steeds plannen op tafel om op een derde van het grondgebied appartementen te bouwen. 

 

Een gedreven buurtcomité verdedigt de rechten van het moeras en houdt het gebied proper en toegankelijk. Het moeras zelf is afgeschermd om er de habitat van de lokale dier- en plantensoorten te vrijwaren. Het moeras is een waterbekken dat niet alleen water opvangt, maar ook een bron blijkt te zijn van grondwater dat onder de stad loopt. Op die manier beschermt het het kwetsbare gebied van Laag-Vorst tegen overstromingen. De natuurlijke omgeving biedt zo een oplossing dat een urbaan ontwerp niet had kunnen evenaren. 

 

Wild at Heart toont een 360° video van een vroege ochtend in het moeras waarin bij het beeld de geluiden van natuur en stad niet van elkaar te onderscheiden vallen. Het toont bij wijze van voorbeeld wat het kan betekenen als we beslissen om net niet in te grijpen in de publieke ruimte en de menselijke controledwang even te laten varen. Het toont hoe de natuur overneemt, hoe een ontstane leegte zich spontaan vult met iets waar we ons als gemeenschap aan kunnen laven zonder het ooit bedacht of georchestreerd te hebben. Het toont ons de eenvoud van actief kijken en luisteren zonder doen. Het toont ons misschien wel de leefbare stad van de toekomst.

CREDITS

 

concept: Kevin Trappeniers

dramaturgie: Elisa Demarré

audio editing: Yves Coudron

productie: Stray Light vzw

met steun van: Vlaamse Overheid

met dank aan: QuartierWielsWijk, C-TAKT

PARTNERS

c-takt-groot-klein-website-zonderhulplij
Flanders_verticaal.jpg
bottom of page